RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDA SİBER SALDIRI

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından birçok ülke ve önemli kuruluş, savaş halinin bir an önce bitmesi için mücadele veriyor. Bu süreçte Rusya’ya karşı yaptırımlara başta Amerika Birleşik Devletleri ve AB ülkeleri hız kesmeden devam ederken, ülkemizin savaşın bitirilmesi noktasında her iki ülke ile yaptığı müzakere görüşmeleri ise dünya kamuoyunda takdir topladı. Tüm bu desteklerin yanısıra son olarak bu desteklerden birisi de Microsoft’tan geldi.

Microsoft’tan Rusya’ya siber darbe

Savaşın çirkin yüzü etkisini göstermeye devam ederken siber güvenlik düzeyinde de yoğun bir çatışma hali sürüyor. Ukrayna, savaşın siber tarafında askeri istihbarat teşkilatı GRU ile bağlantıları olan Rus devlet destekli bir bilgisayar korsanlığı grubu APT28 tarafından ağır saldırı altındaydı. Microsoft, kısa süre önce Rus siber güçlerinin Ukrayna hedefine yönelik siber saldırılarında kullandığı yedi ektin alanı ele geçirdiğini belirtti.

Ukrayna’ya en büyük destek teknoloji şirketi Microsoft’tan geldi. Şirketin yaptığı açıklamaya göre Rus siber güçlerinin hedefinde Ukraynalı kurum ve medya kuruluşları bulunuyordu. Microsoft Müşteri Güvenliği ve Güveninden Sorumlu Kurumsal Başkan Yardımcısı Tom Burt, konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı.

Rus siber saldırı grubu ‘APT28’İN dosyası kabarık

Rus devlet destekli en ünlü siber suç gruplarından biri olan APT28’in dosyası oldukça kabarık bir halde. Alman ve Norveç parlamentolarına, Fransız TV istasyonu TV5Monde’a, Beyaz Saray’a, NATO’ya, Demokratik Ulusal Komite’ye, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na yaptığı saldırılarla sık sık gündeme gelen grup savaşta da etkin olarak girişimlerini sürdürüyor.