NASA Gezegen savunma sistemini test edecek!

NASA, bu gece DART görevini başlatıyor. Gezegen savunmasının ilk adımı olacak bu proje bir gün bilinen tüm yaşamı kurtarabilir.

Dünya, 4.5 milyar yıldır Güneş’in etrafında dönüyor. Bu süreç boyunca gezegen üzerindeki yaşamın kitlesel yok oluşlar nedeniyle 5 kez baştan başladığı tahmin ediliyor. İçlerinden en çok bilineni ve sonuncusu ise 10 kilometre çapındaki bolid tipi bir meteorun gezegene çarpmasıyla birlikte dinozorların yaşamına son verenidir. NASA ise bu olayın tekrarlanmaması için Johns Hopkins Üniversitesi ile birlikte yeni bir gezegen savunma stratejisi oluşturdu. Bu gece yapılacak fırlatmada bu sistem test edilecek. 

Gezegenimizin uzak tarihine baktığımız zaman depremler, devasa yanardağ patlamaları, tüm yüzeyin donması ve meteor çarpması gibi kitlesel yok oluşa sebebiyet verebilecek birçok olayın gerçekleştiğini görüyoruz. Yakın gelecekte ise bunların içerisinde yaşamamız en muhtemel ve de hazırlıksız yakalanacağımız olay meteor çarpması olacak. Fakat Dünya’nın yüzeyinde artık bizler için korkutucu gelse de meteor karşısında savunmasız kalan dinozorlar yaşamıyor.

İnsanlar, geliştirdikleri teknolojiler ile uzaya, Ay’a ve hatta Mars’a bile gidebilecek seviyeye geldi. Öyle ki önümüzdeki 20 yıl içerisinde diğer gezegenlerde koloni kurulması bile hedefleniyor. Dolayısıyla artık Dünya’ya çarpacak bir meteor varsa bunu henüz gelmeden tespit edebilir ve önleyebiliriz.

Tam olarak bu konu üzerinde çalışan NASA ve Johns Hopkins Üniversitesi, gezegenin etkili biçimde savunmasının ilk adımını oluşturabilmek için geçtiğimiz dönemde uygulamalı fizik deneyini gerçekleştirdikleri projeyi hayata geçirme kararı aldı.