Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi GUHEM, uluslararası dev etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. GUHEM ve Bursa Business School organizasyonuyla Bursa’ya gelen 70’ten fazla astronot 5 gün boyunca birbirinden önemli etkinliklerde yer alacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’nin uzay alanındaki mevcut kabiliyetlerini ve gelecek projeksiyonunu hep birlikte değerlendirme fırsatı yakalayacağız.” dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleriyle hayata geçirilen GUHEM, Uzay Kaşifleri Derneği’nin (Association of Space Explorers- ASE) düzenlediği Planetary Congress’e ev sahipliği yapıyor. 25-29 Eylül tarihlerinde Bursa’da gerçeklecek kongrede uzayda yaptıkları çalışmalarla adını duyurmuş astronot ve kozmonotlar uzay farkındalığını artırmak için çalışmalarda bulunacak.
TÜRKİYE’NİN İLK UZAY YOLCULARI: Türkiye’nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Atasever de etkinlikler kapsamında Türkiye’nin Gelecek Projeksiyonu oturumu kapsamında uzay meraklılarıyla buluşacak. Ayrıca Yeni Uzay Ekonomisi ile Yer Yörüngesi ve Ötesinde Çalışmalar oturumlarında da Michael Lopez Alegria, Thomas Marshburn, Fei Junlong, John D. Olivas, Anton Shkaplerov, Denis Matveev ve Sergey Korsakov gibi dünyaca ünlü astronotlar yer alacak.
Bakan Kacır, Bursa’da Planetary Congress’in açılışında konuştu. Törene, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, TBMM, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, ASE Başkanı Reinhold Ewald ile BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da katıldı.
Uzay alanında en prestijli isimleri bir araya getiren etkinlikte; uzay teknolojileri alanındaki gelişmeleri Dünya’nın en yetkin isimlerinden dinleme imkanı bulunacağını belirten Bakan Kacır, şunları söyledi:
UZAY KABİLİYETLERİ: Türkiye’nin uzay alanındaki mevcut kabiliyetlerini ve gelecek projeksiyonunu hep birlikte değerlendirme fırsatı yakalayacağız. Düzenlenecek bilim ve toplum programları ile uzaya ilgi duyan her yaştan misafirimize, cevabını merak ettiği sorulara dair yanıtlar sunacağız. Programa katılarak bizleri onurlandıran ve gençlerimize ilham kaynağı olan, Dünya’nın dört bir yanından gelen misafirlerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum.
KADİM MEDENİYET: İnsanlığın uzaya olan ilgisi, insanlık tarihi kadar eskiye dayanmakta. Gökyüzü gözlemleri ile evrenin gizemlerini çözmeye çalışan insanoğlu, pozitif bilimlerin gelişmesini sağladı. Bu doğrultuda, kadim medeniyetimiz de uzaya ve gökbilime tarih boyunca önemli katkılar sundu.
TÜRKİYE UZAY AJANSI: Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla uzay alanındaki yetkinliklerimizi çok daha ileri noktalara taşımayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda; Ülkemizin uzaydaki çalışmalarını koordine etmek üzere, 2018 yılında Türkiye Uzay Ajansı’nı kurduk.
10 HEDEF: Türkiye’nin uzay alanındaki somut hedeflerini ortaya koyan Milli Uzay Programımızı Sayın Cumhurbaşkanımız 2021’de tüm dünya ile paylaştı. Bununla birlikte, 2030 yılına kadar gerçekleştirmeyi planladığımız 10 hedefimiz var.
TÜRK ASTRONOT VE BİLİM MİSYONU: Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında, ülkemizin insanlı ilk uzay görevini tasarladık. Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek ilk Türk uzay yolcumuz, tıptan malzeme bilimine kadar 13 farklı bilimsel deneyi icra edecek. Halen eğitimleri devam eden ilk Türk uzay yolcularımız bu programda bizlerle birlikteler.
AY ARAŞTIRMA PROGRAMI: Ay Araştırma Programımızı iki aşamalı olarak planladık. İlk aşamada, yerli ve milli imkanlarla geliştirmekte olduğumuz uzay aracımız Ay’ın yörüngesine ulaşarak bilimsel veriler toplayacak ve Ay’a erişecek. İkinci aşamada, Ay yüzeyine iniş yaparak bilimsel deneyler gerçekleştirilecek.
MİLLİ UZAY PROGRAMI: Başta bu iki hedef olmak üzere Milli Uzay Programının tüm hedeflerine ancak ve ancak; ülkemizde güçlü teknolojik ve fiziki altyapı oluşturarak, gençlerimize doğru fırsatları sunarak ve onların yetkinliklerini geliştirerek ulaşacağımızı biliyoruz.
İMECE: Türkiye olarak; halihazırda kendi uydularımızı üretme, geliştirme ve test etme kabiliyetine sahip bir ülkeyiz. Yerli ve milli imkanlarla geliştirip ürettiğimiz yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz İMECE, geçtiğimiz Nisan ayında uzaya fırlatıldı. Yörüngesine yerleşen İMECE uydumuz, ilk sinyal ve görüntüleri başarıyla yer istasyonuna iletti.
TÜRKSAT 6A: Yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A’nın da üretim süreçlerini tamamladık. Test çalışmaları devam etmekte. Önümüzdeki yıl TÜRKSAT 6A devreye alındığında, Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri olacak!
UZAY TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ: Ülkemizin uzay alanında teknoloji geliştirme kabiliyetini artırırken, uzay girişimlerine ev sahipliği yapacak olan Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni önümüzdeki dönemde Ankara’da kuracağız.
TEKNOFEST İZMİR’E DAVET: Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023’de TEKNOFEST’i Türkiye’nin üç büyük şehrinde İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenliyoruz. İstanbul ve Ankara’dan sonra bu hafta da TEKNOFEST heyecanını İzmir’e taşıyoruz. Bu vesileyle sizleri ve halkımızı İzmir’e, TEKNOFEST coşkusunu bizlerle birlikte yaşamaya davet ediyorum.
UZAY VE HAVACILIK TEMALI: GUHEM, Türkiye’nin ‘’uzay ve havacılık’’ temalı ilk bilim merkezi. GUHEM, Türkiye’yi uzay ve havacılık konusunda daha da ileriye taşıyacak; geleceğin astronotlarının, bilim insanlarının, pilotlarının ve mühendislerinin yetiştirilmesine katkı sağlayacak.
ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİ: Milli Uzay Programımızın başarıya ulaşması için uluslararası iş birliklerinin kritik rol oynadığının farkındayız. Bu bilinçle, uzay bilimleri ve teknolojileri alanında iş birliklerini hayata geçiriyoruz. Uluslararası Uzay Federasyonu (IAF), Asya Pasifik Uzay İş Birliği Örgütü (APSCO), Uzay Araştırmaları Komitesi (COSPAR), Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Uzay Ajansları başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar bünyesinde uzay çalışmalarına aktif katkı sunuyoruz.
ULUSLARARASI UZAY VE HAVACILIK KONGRESİ: İnsanlığın en büyük sorunlarını çözmek için uluslararası uzay topluluğu ile birlikte çalışmak, milletimizin ve insanlığın yararına yeni iş birlikleri geliştirmek amacıyla, Uluslararası Uzay ve Havacılık Kongresi’nin (IAC) 2026 yılında Antalya’da düzenlenmesi için de adaylık sürecindeyiz.
UZAYDA BİZ DE VARIZ: Uzayın tüm dünya için etkin ve faydalı kullanımı adına, barış ve iş birliği namına, Türkiye olarak, “Uzayda biz de varız!” diyoruz. “Türkiye Yüzyılı”nı inşa ederken artık uzay teknolojilerine daha fazla yatırım yapıyor, uzayın tüm insanlığa fayda sağlayacak şekilde kullanılması için daha fazla iş birliği gerçekleştiriyoruz.
İnşallah o günleri de göreceğiz…